Havlar/tüyler iplikler dikişin kaçınılmazıdır. Dikiş makinasını ne kadar fazla kullanırsanız o kadar çok hav/tüy/tiftik makinada ve dikiş yaptığınız alanda birikir. Dikiş makinasını temiz tutmanız ve periyodik düz dikiş makinası temizliği, makinanızın daha iyi çalışmasına yardımcı olmakla kalmaz aynı zamanda, makinanızın daha büyük bir sorun çıkarmasını önler.
Dikiş makinasını ne kadar sürede bir temizlemek gerekir?
Bu tamamen sizin makinayı kullanma sıklığınıza bağlı olarak değişmektedir.
Makinanızı her gün kullanıyorsanız haftada bir,
Haftada bir ya da iki kez kullanıyorsanız ayda bir,
Ayda birkaç defa kullanıyorsanız üç ayda bir temizliğini ve yağlama işlemini yapmak gerekir yada masura bölümüne bir göz atın, tüyler birikmeye başlamışsa temizleyebilirsiniz.Veya masura bobinini üç kere değiştirdiyseniz dördüncüyü takmadan temizleyebilirsiniz.
Genellikle makinada bir sorun olduğunda kontrol edeceğiniz üç şey vardır;
1. İğne veya bobini tekrar takın,
2. Diktiğiniz kumaşa uygun yeni bir iğne takın,
3. Overlok Makinası 'nı temizleyin.
Overlok Dikiş makinasında yaşanan genel sorunlar, makina parçalarında biriken toz, lif, hav, iplik parçasından kaynaklanmaktadır.
Temizlediğiniz halde overlok makinası sorun çıkarıyorsa mutlaka servise başvurun. Dikiş dikmeye devam etmeyin. Bu makinanızda daha büyük sorunlar oluşmasına sebeb olabilir.
Düz Dikiş Makinası Temizliği için Gerekenler;
Kullanım kılavuzu. Düz Dikiş Makinası 'nın kullanım kılavuzu en iyi başvuru noktasıdır. Kılavuzu kaybettiyseniz marka/model araması yaparak internetten bulabilirsiniz. İnternetten de bulamazsanız.
Dikiş Makinası model ve seri numarasını belirterek servise danişiniz.
Tiftik fırçası. Çoğu dikiş makinede bu fırça vardır.
İğneler:
Elinizde yeterli miktarda iğne olduğunu da kontrol edin. İğneleri mümkünse stoklu alın çünkü her yeni projede ya da bakımda iğnenizi değiştirmeniz gerekir.
Yumuşak bir bez.
Küçük üfleme aparatı.
Kullanmadığınız atacağınız maskara/rimel fırçalarını da temizleyip kullanabilirsiniz.
Kulak çubuklarıyla da temizleyebilirsiniz.
Makinenin iç parçalarında asla ıslak ya da sabunlu bez kullanmayın.
Makine Temizliğine İlk Nerden Başlanır:
İlk olarak makinenizi fişten çekin. Baskı ayağını yukarı kaldırın, iğnenin yukarıda olduğundan emin olun. Baskı ayağını çıkarın. İğneyi çıkarın ve atın. İğne tablasını sökün.
Besleme Alanının Temizliği;
Besleme alanındaki tüyleri fırça yardımıyla temizleyin. Görünen tüm tüyleri aldıktan sonra vakum aparatıyla hava üfletin.
İğne tablasını yerine takın. Yeni bir iğne ve baskı ayağını takın.
Masura Yuvası Temizliği;
Masura bobinini çıkarın. Masura yuvasını çıkarın. Mekik önündeki yuvarlak metal parçayı çıkardıktan sonra mekiği çıkarın. Hepsini tüylerini alarak kuru bir bez ile temizleyin. Mekik yuvasına çok az yağ damlatın/sıkın.
Masura Mekik Temizliği;
Makina'nın yan kapağını açın. Fırça yardımıyla gördüğünüz tüm tüyleri temizleyin. Vakum aparatıyla yukarıdan aşağıya hava üfletin.
Dikiş Makinası İç Temizliği;
Volan yardımıyla makine içindeki hareket eden parçaları izleyin. Sadece hareket eden yerlere az miktarda yağ damlatın/sıkın. Kapağı yerine takın. Dikiş Makina'sının tüm dış yüzeyini kuru bezle temizleyin.